Streng zijn voor jezelf

 

E3F7622A-9DA4-4ECE-918C-0ED206E7C46F.jpeg

Gisteren waren de verwarmingen in ons nieuwe huisje in Utrecht kapot. Ik verstopte me onder een shirt, een coltrui, een vest, een sjaal én een dekentje en intussen werd er fanatiek heen en weer gebeld met Eneco. Inmiddels doen de verwarmingen het weer. Kon ik voor de verwarmingen in mijn hersenen ook maar bellen met een energiemaatschappij. Die verwarminkjes stonden als iets te lang op standje onderkoeling. Vond ik dan…

‘Ik kan gewoon niet echt in die studeer-modus komen’, hoorde ik mezelf zeggen na 2 weken van tevoren te zijn begonnen met tentamens. ‘Morgen ga ik écht studeren’, appte ik Michiel terwijl ik gewoon van 08:30 tot in de namiddag met mijn neus in de boeken had gezeten. Ik was jaloers en voelde me slecht over mezelf als ik foto’s zag van vriendinnen die dagen in de bieb zaten (als jullie dit lezen, El en Fre: jullie zijn strijders en ik ben trots op jullie). Ik ging met een ontevreden gevoel naar bed als ik niet op een dag 10 uur had gestudeerd, had gesport, gemediteerd, gelezen, gekookt, afval had gescheiden, aandacht had gegeven aan mijn vriendinnen en familie en ook nog de allerleukste vriendin was voor Michiel. Conclusie: precies op de momenten dat ’t het belangrijkst was om de mindfulness zelve te zijn, was ik het minst mindful.

3DF846F1-E894-4DBC-91C5-269E17A955CE.jpeg

Niet te streng zijn voor jezelf, ik vind dat zo moeilijk. Meestal gaat dat hele #selfcare gebeuren me heel goed af, als ik met een kopje chocolademelk in een leuk tentje een boek lees. Maar ook ik vergelijk mezelf nog te vaak met anderen, heb bevestiging nodig (‘maar is het écht niet erg als ik niet ga studeren nu???) en heb te hoge verwachtingen van mezelf. Ik hoef niet iedere dag voor half 8 ’s ochtends gemediteerd te hebben. Ik hoef niet te gaan hardlopen in de regen als ik daar geen zin in heb, ook niet als ik pas 1 keer heb gesport deze week. En ik hoef al helemaal geen 10 te halen voor een vak. Meer dan je best kan je niet doen, toch?

Blijkbaar waren het de kapotte verwarmingen en mijn bevroren handen die me weer even tot dit inzicht lieten komen. In plaats van te focussen op alles wat ik níet ben, níet kan of níet gedaan heb, ben ik nu trots op alles wat ik doe, waar ik voor sta en wat er op mijn pad is gekomen de laatste tijd. Er zijn dingen die ik veel belangrijker vind dan de cijfers die ik voor deze tentamens ga halen. Bijdragen aan een zo duurzaam mogelijk wereld, gelijkheid, selfcare, mindfulness, to name a few. Ik ben verhuisd naar Utrecht, waar ik alles onder controle heb en waar tot nu toe iedere avond een gezond maaltje op tafel kwam. Ik heb een grote mensen-bijbaan gekregen bij een vlot notariskantoor in de buurt. Ik heb een gezin in Utrecht toegewezen gekregen waar ik als vrijwilliger ga voorlezen. Ik bouwde een mini-bieb met zelfhulpboeken en organiseerde een lezing over mindfulness, waar iedereen enthousiast en opgeladen van wegliep. Ik maak bijna dagelijks tijd voor mezelf om te mediteren. Ik heb hard gestudeerd deze module, ook al waren het niet mijn favoriete vakken. En als ik dan zo naar bovenstaand lijstje kijk, maakt het dan echt zo veel uit als ik niet weet hoe een openbare verpanding van een absoluut toekomstige vordering werkt…?

Ik hoop dat jij ook niet te streng bent voor jezelf. Ik ga in ieder geval mijn boeken dichtslaan en lekker naar buiten om frisse lucht in te ademen. En vanavond ga ik in bad en in een schoon bed slapen. #radselfcare. En morgen, dan ga ik écht studeren… toch?

Het blijft een dingetje dus, dat niet te streng zijn voor mezelf. Liefs, Lieke

Een gedachte over “Streng zijn voor jezelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s