Lezen, kijken & luisteren: december

EB7F3E62-D78C-4A37-8C77-C80180A4C57D.jpeg

De kerstkransjes kruimelen uit de kerstboom, vanochtend at je brak je laatste oliebollen op en alleen de echte fanatiekelingen steken nog hun laatste vuurwerk af (zó 2018! #opnaareenvuurwerkvrij2019). Het is voorbij lieve mensen, de feestdagen van 2018. Nu is het weer tijd voor goede voornemens, want we moeten minder geld uitgeven aan leuke dingen én de kerstkilo’s moeten eraf. Grapje. Alles behalve dat.

De feestdagen zijn een groot festijn van emoties, gezelligheid, drukte, familie en vrienden, eten en (te veel) drank. Nu is het allemaal afgelopen, maar wees niet getreurd. Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. Dus kruip maar lekker onder een dekentje met een boek, een podcast of een goede film. Dit zijn mijn favoriete ‘lezen, kijken & luisteren’-tips van december. Kan je gelijk beginnen met je goede voornemen om meer boeken te lezen… 😉

A8C10C6D-46E3-4BB3-80F2-2E0CE1464C52

Lezen

Begin 2018 bedacht ik dat ik in iedere maand één boek zou lezen, zodat ik aan het eind van het jaar 12 boeken had gelezen. Ik heb het niet precies bijgehouden, maar alleen al in december las ik drie boeken. I like big books and I cannot lie!

1. How to be everything van Emilie Wapnick

‘Maar wat WIL JE NOU ECHT in je leven?!!1!?’ De vraag waarmee iedere millenial rondloopt en waarop geen concreet antwoord mogelijk lijkt. How to be everything is een zelfhulpboek geschreven voor en door een multipotentialitesomeone with many interests and creative pursuits. Emilie Wapnick zet verschillende (loopbaan)modellen uiteen voor mensen die niet één passie of één gespecialiseerde carrière nastreven. Er komen inspirerende verhalen langs van psychologen slash ontwerpers slash activisten, of juristen-kunstenaren-bloggers, je kunt het zo gek niet bedenken. Een later hoofdstuk gaat over productiviteit als je je aandacht over meerdere onderwerpen wilt verdelen. How to be everything is een luchtig boek, waarvan ik geleerd heb dat het prima is om niet (of nooit!) te weten wat je wordt als je later groot bent.

2. Damn, honey van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen

Naar de tip van mijn favoriete blog De Groene Meisjes luisterde ik de podcast van Marie Lotte en Nydia (waarover hieronder meer!). Waarna ik een lyrisch Instagram-berichtje naar hen stuurde over hoe goed ik die podcast vond. Waarna ik naar de boekenwinkel rende om het boekje te kopen. Waarna ik die binnen twee uur uitlas. You get the vibe: een aanrader dus. Damn, honey is een feministisch pamflet, een pleidooi om lekker te doen waar je zelf zin in hebt. Het boekje legt op een luchtige manier uit waarom feminisme nodig is en behandelt body positivity. Op bladzijde 48 staan gouden tips voor gouden seks. Just saying.

3. The element van Ken Robinson

‘How finding your passion changes everything’, is de ondertitel van dit Engelstalige zelfhulpboek (what else). The element is de plek waar natuurlijk talent en persoonlijke passie elkaar ontmoeten. Ik dacht dat dit boek de tegenhanger van How to be everything zou zijn, maar grappig genoeg werden soms juist dezelfde voorbeelden gebruikt. Soms schrijft Robinson een beetje langdradig, maar als je geïnteresseerd bent in onderwijs en cultuur moet je ‘m niet overslaan.

Processed with VSCO with f2 preset

Kijken

1. What the health

What the health is een Netflix-docu van Kip Andersen, die ook Cowspiracy regisseerde. What the health spoort aan om plantaardig te eten en belicht vooral de gezondheidsredenen. In de documentaire wordt helder uiteengezet hoe de grote bedrijven hun invloed uitoefenen op de voedselindustrie en wat de effecten van vlees eten zijn op onze gezondheid. Het is wel een beetje dezoveelstevegan-docu, maar desalniettemin een aanrader. Prima geschikt voor watjes (zoals ik), er komen geen hele heftige bloederige beelden in voor.

2. Beautiful boy

Niet helemaal in het thema van mijn blog, maar alsnog. Ga naar de bioscoop en huil je ogen uit je hoofd. (Timothee Chalamet is de hoofdrolspeler!!!)

Processed with VSCO with f2 preset

Luisteren

1. Damn honey, de podcast

Nog even over die podcast waarover ik een lyrisch berichtje naar de makers stuurde. Marie Lotte en Nydia hebben inmiddels 7 afleveringen gemaakt (te luisteren op de Podcast app van iPhone!) en ze zijn allemaal top. Je hoeft niet per se bij aflevering 1 te beginnen om nuttige én leuke dingen te weten te komen over feminisme. Fijn aan de podcast vond ik dat ik nu een beetje weet hoe ik moet reageren als mannen zeggen dat alle feministen boze vrouwen met beenhaar zijn die timmermanVROUW willen worden. Luisteren dus!

2. VPRO Tijdgeest: Alle vrouwen zijn lesbisch, behalve die het nog niet weten

We blijven nog even in de categorie ‘vrouwen’. Tijdgeest is een podcast-serie van de VPRO over vreemde ideeën uit het verleden. Aflevering 14 gaat over Paarse September, een radicaal-feministische actiegroep. Lesbisch zijn wordt gepresenteerd als de oplossing tegen vrouwenonderdrukking. Een grappige, korte podcast met een historisch tintje.

Mijn goede voornemen voor 2019 is in ieder geval om meer podcasts te luisteren en lekker zo door te gaan met lezen. Op mijn nachtkastje ligt nu (eindelijk!) verlangen naar verbinding van Brené Brown en een boek over godsdiensten.

Veel leesplezier (en gooi al je tips op mij!), Lieke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s