Groen doen op een studentenbudget #2: duurzame badkamer-routine

Processed with VSCO with f2 preset

Groen doen op een studentenbudget!

Vegan eerlijke duurzame biologisch dynamische beautyproducten, afbreekbare gerecyclede kleding… Instagram staat er vol mee. Als ik miljonair zou zijn, zou ik het wel weten: alleen nog maar dát en boodschappen bij de EkoPlaza, want dan maakt het niet uit dat je 8 euro afrekent voor een pak havermelk. Toch denk ik dat het op een minimum-budget (aka studentlife!) ook heel makkelijk is om een steentje bij te dragen. In deze ‘rubriek’ gaat het over iets groens doen op een studentenbudget. Dit keer: je badkamer-routine!

Ohhhh, the irony, dat ík een artikel over badkamer-routines ga schrijven. Dacht ik. Ik weet namelijk niks over make-up (wat is het verschil tussen highlighter en contour???) en ben nogal minimalistisch in de badkamer (dat is een eufemisme voor nooit m’n haren wassen). Maar toen ik gister m’n mascara wegveegde met kokosolie en herbruikbare wattenschijfjes, mijn haren waste met een shampoo bar en vegan dagcrème opdeed, besefte ik dat mijn ienie-mienie badkamer-routine steeds duurzamer werd. Trek je geitenwollensokken maar alvast aan. Grapje. Want die zijn natuurlijk niet vegan.

Processed with VSCO with f2 preset

Wat is een duurzame badkamer?

Wat een duurzame of groene badkamer inhoudt, is voor iedereen natuurlijk anders. Dingen waar je op zou kunnen letten, zijn de ingrediëntenlijsten, materialen, (overbodige) verpakkingen, of de producten dierproefvrij of vegan zijn, palmolie, etcetera. Zelf raak ik best snel overwhelmed door de gigantische hoeveelheid informatie, lijstjes en dingen die je in de gaten zou moeten houden. Een beetje research doet wonderen, bijvoorbeeld in het Zero Waste Project-boek van Jessie en Nikkie Kroon of op websites als Naoki.

Mocht je geïnspireerd raken door deze blogpost en gelijk aan de slag willen met je ‘duurzame(re) badkamer’; het is niet heel duurzaam om al je oude spullen meteen weg te gooien. Maak je verzorgingsproducten op, en koop dan pas een duurzame variant. Koop pas een plastic-vrije borstel, als je andere kapot gaat. Badkamerspullen die je niet meer wilt gebruiken, kun je natuurlijk altijd weggeven.

‘Let op-lijstje’

Nog even in bullet points waar je op zou kunnen letten tijdens het verduurzamen. Nogmaals, ik ben verre van een expert, dus deze kennis heb ik gewoon opgedaan door het lezen van andermans websites. Klik op de linkjes en doe er je voordeel mee!

 • Gebruik zo min mogelijk producten met palmolie.
 • Probeer plastic (verpakkingen) te vermijden.
 • Koop dierproefvrije en vegan producten. Producten die 100% dierproefvrij zijn hebben het Leaping Bunny-logo, daar kan je dus op letten in de winkel. Stofjes die niet vegan zijn, zijn onder andere collageen, glycerine, karmijn, keratine, bijenwas en honing.
 • Zoek producten met natuurlijke ingrediënten of maak ze zelf. Stofjes die niet natuurlijk zijn, zijn onder andere aluminium, formaldehyde, parabenen, siliconen, SLS en plastic.
 • Probeer duurzame alternatieven te gebruiken voor wegwerpproducten.
 • Douche korter om minder water te gebruiken. Hier kan ik zelf ook nog een puntje aan zuigen; naast eten is in bad gaan namelijk mijn favoriete bezigheid. Top voor #selfcare, iets minder top voor het milieu. Maar het moet ook nog een beetje leuk blijven… 🙂

Het begin van mijn duurzame(re) badkamer

Eerst was ik jarig, en toen vierde ik 23 keer Sinterklaas, ongeveer. Op mijn verlanglijstje stond een aantal groene badkamerspullen, en mijn wensen werden gelukkig vervuld. Hieronder vind je een lijstje van de spullen die ik (dagelijks) gebruik om een iets duurzamere badkamer-routine te ontwikkelen!

Processed with VSCO with f2 preset

1. De Humble Brush tandenborstel. Ik weet niet of het sociaal geaccepteerd is om heel enthousiast te zijn over een tandenborstel, maar dat was ik zeker toen ik m’n Humble Brush kocht. Iedereen gebruikt (hoop ik) minimaal 1x per dag een tandenborstel, dus dit is het makkelijkste product om een ‘groen alternatief’ voor te kiezen. Ik kocht die van mij bij de Ekoplaza voor minder dan 3 euro. De tandenborstel is gemaakt van bamboe, 100% recyclebaar, vegan, you name it. Hij poetst fijn én staat ook nog eens veel chiquer in je badkamer dan een normale variant.

Processed with VSCO with f2 preset

2. Herbruikbare wattenschijfjes en kokosolie. Herbruikbare wattenschijfjes zijn bijna net zo hip als bamboe rietjes en Mepal lunchboxes, dus ik moest er ook aan geloven. Dit artikel van Ikbenirisniet.nl legt duidelijk uit waarom en hoe je herbruikbare watjes moet gebruiken. Herbruikbare wattenschijfjes bestel je online, die van mij zijn van biokatoen. Mijn mascara haal ik eraf met kokosolie (uit een glazen pot! #noplastic), daarna spoel ik het watje uit met warm water en laat ik het watje een nachtje weken in water met een drupje zeep. ’s Ochtends hang je ‘m te drogen en dan kan je het watje een paar keer gebruiken, om daarna bij de witte was in de wasmachine te doen.

Processed with VSCO with f2 preset

5. Natuurlijke deodorant. Net als de tandenborstel een product dat iedereen (hopelijk) dagelijks gebruikt. Deodorant bevat vaak aluminium, een niet-natuurlijke stof. Daarnaast is het plastic materiaal van de spuitbussen moeilijk te recyclen én bevat de spuitfles CO2. De meeste natuurlijke deo’s zijn van aluinsteen gemaakt; droog materiaal, dus je moet ‘m eerst eventjes nat maken of gebruiken als je net onder de douche vandaan komt. Natuurlijke deodorant gaat súperlang mee en die van mij (te koop bij de Urban Outfitters) ruikt heel lekker.

Processed with VSCO with f2 preset

4. Shampoo bar. Shampoo bars zijn hetzelfde als vloeibare shampoo, alleen zonder de plastic fles en vaak met minder schadelijke ingrediënten. Je schijnt veel langer te kunnen doen met een bar dan met een fles en de meeste shampoo bars zijn vegan. Ik heb mijn haar nu twee keer gewassen met mijn shampoo bar en het blijft bij mij prima 6 dagen schoon (maar wie ben ik, het liefst zou ik mijn haar nooit meer wassen). Als je dun haar hebt, kan je haar een beetje stug worden van een bar, maar het is in ieder geval het proberen waard! Die van mij is van Primal Essence, maar Lush verkoopt ze ook in allerlei verschillende varianten.

Verder gebruik ik nu zeep van Love Beauty and Planet (wel in plastic, maar gelukkig 90% gerecycled plastic!) en gezichtsreiniger en dagcrème van de Body Shop. Deze zijn alledrie vegan en relatief natuurlijk. Mijn volgende ‘projecten’ zijn goede verpakkingsvrije zeep, een houten haarborstel en een plasticvrij scheermesje.

Alle tips voor een groenere badkamer zijn welkom!!
Liefs, Lieke

3 gedachten over “Groen doen op een studentenbudget #2: duurzame badkamer-routine

 1. Girrrrrl jouw artikelen zijn altijd ZO inspirerend (en mega leuk geschreven!). Na overgestapt te zijn naar een groene bank door jou ga ik ook oprecht dingen uit dit artikel op mijn lijstje zetten voor 2019! Goede groene voornemens, here I come! Thanks voor de inspiratie ❤

  Like

   1. Hé, ik zie dit nu pas! Maar ja, lijkt me gezellig! 🙂 Ik moet eerlijk zeggen dat ik to-taal geen professionele blogger ben hoor, maar wie weet kan ik je helpen ergens mee!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s