Stoflagen en ochtendrituelen

Processed with VSCO with f2 preset
In Griekenland slapen onder de sterrenhemel en om 7 uur ’s ochtends gewekt worden door het zonlicht, ugh. #magikterug?

Welkom terug

Ken je dat moment dat je je vinger over een willekeurig richeltje haalt in je kamer, naar het stof op je vinger kijkt en denkt ‘goh, dit is al een tijdje niet schoongemaakt’. Zo voelt het typen van deze blogpost ongeveer. It’s been a while. Een maand en 11 dagen om precies te zien. *

Tussen het moment van schrijven en mijn laatste blogpost over minimalisme, is een hoop gebeurd. (Ik kocht een menstruatiecup.) Ik schreef me in als vrijwilliger bij de Voorleesexpress in Utrecht en begon een ‘personal development project’-groepje bij mijn studievereniging. Ik haalde allebei mijn tentamens, moest ongeveer 8 keer per week oppassen en nam ontslag bij mijn baantje. Als kers op de taart heb ik ein-de-lijk een huisje in Utrecht waar ik vanaf 2019 met m’n zus ga wonen én ik werd afgelopen woensdag 19 (en dat voelt héél oud). In de categorie lezen, kijken & luisteren heb ik nog een lijstje aanraders:

  • Podcasts: ‘Het groene hart van‘ van Happinez (alle afleveringen!), ‘De Groene Podcast’ van Merel Wildschut (#fangirl) en Dennis Gaens over voedselverspilling en de aflevering van ‘Ik weet het ook niet‘ van Jelmer de Boer met Iris Schlagwein. Je kan ze allemaal gratis luisteren op de podcast-app, dus je hebt geen excuus. Ook als je stiekem nog steeds niet weet wat een podcast is.
  • Documentaires: ‘What the health’ over waarom plantaardig eten écht gezonder is en ‘A Plastic Ocean’ over de plasticproblematiek. Vooral die laatste is confronterend en aangrijpend, maar ik denk dat we niet langer onze ogen moeten dichtdoen voor zulke problemen. Beide docu’s staat allebei op Netflix, dus ook hier heb je geen excuus. Hoewel Wanderlust ook een hele leuke, relatief nieuwe Netflix-serie is, dus die mag je ook kijken als je liever iets luchtigers wilt. 😉
  • Boeken: Mindgym van Wouter de Jong (ja! aanrader ook al heb je al duizend zelfhulpboeken gelezen! echt!) en vooral Het Zero Waste Project van Nicky en Jessie Kroon. Deze kun je natuurlijk niet gratis lezen, maar geld uitgeven aan boeken is het altijd waard. #supportyourlocalbookstore

Ik dwaal af, terug naar het stoflaagje. Want ook mijn hele mindful/bewustzijn/younameit-project raakt soms een beetje onder het stof. Meestal zijn dit slechts stofvlokjes, maar tijdens mijn tentamenperiode lag mijn project er ongeveer zo bij. Mijn manier om weer ‘back on track’ te komen is gelegen in mijn ochtendritueeltje. Toen ik laatst aan mijn oppaskindje vroeg of ze ’s ochtends al zelf haar kleren mocht uitkiezen en ze vervolgens haar morning routine in geuren en kleuren uit de doeken deed (even voor de beeldvorming: ze is net 9 geworden en wil vlogger worden. Verder is ze heel lief hoor.) besloot ik de term morning routine voorgoed uit mijn leven te schrappen. Ochtendritueeltje dus: want de morgenstond heeft goud in de mond, en daar geloof ik echt heilig in. Hoe druk, sip of ongemotiveerd ik me ook voel, na een rustig ontbijtje in mijn pyjama kan ik de wereld aan. Let’s go.

Processed with VSCO with f2 preset

Stappenplan

Stap 0. Zet je telefoon ’s nachts op vliegtuigmodus. Echt. Swipe al je apps weg, en het liefst leg je je telefoon al ietsje eerder weg dan dat je daadwerkelijk naar bed gaat. Moeilijk, maar mijn ‘gouden regel’ is dat ik niet met mijn telefoon in bed mag liggen. Dit vergt even wat doorzettingsvermogen, maar je valt zó veel sneller in slaap als je minder blauw ligt hebt gezien. Als je de nieuwste iOS van Apple gebruikt, kan je ‘beperkte schermtijd’ instellen, waardoor je ’s avonds sommige apps niet meer kunt aanklikken.

Stap 1. Aefasdfac, de wekker gaat. (Stiekem heb ik altijd een kwartier later nog een wekker.) Als ik opsta, loop ik naar de badkamer om een halve liter lauwwarm water te drinken en daarna trek ik gauw een warme trui en sokken aan. I’ve said it before and will say it again: ga mediteren! Als je nog niet weet hoe of wat, lees dan dit artikel. Ik gebruik tegenwoordig altijd Insight Timer en mediteer 10 à 15 minuten; beste begin van je dag. Echt. Oh, de meeste meditaties kan je ook goed liggend doen, dus je mag nog eventjes terug je warme bedje in. 😉

Stap 2. Ik heb bijna altijd een boek naast m’n bed liggen. Ik ben het afgelopen jaar vooral in de zelfhulpboek-sferen, maar fictie of zelfs een fijn tijdschrift werkt ook prima. Lees een paar bladzijden, markeer wat inspirerende zinnen, works a charm. Ook deze activiteit kan prima uitgevoerd worden ín bed, alleen het gevaar is dat je door het lezen weer in slaap valt. Zou toch jammer zijn.

Stap 3. Journaling! Lekker veel Engelse woorden in deze blogpost, maar journaling dekt de lading toch iets meer dan ‘in een opschrijfboekje schrijven’, ofzo. Dit kan van alles zijn, maar ik probeer in ieder geval drie dingen op te schrijven waarvoor ik die dag dankbaar ben. Meestal maak ik ook een to do-lijstje, schrijf ik op waar ik op wil focussen of wat ik wil loslaten. Als ik tijdens stap 2 iets moois heb gelezen, schrijf ik dat op. Wat ook fijn is, is om te bedenken: ‘wat zou vandaag extra speciaal maken?’ Bijvoorbeeld het luisteren van een podcast in de trein, een taart bakken, afspreken met een vriendin, sporten, you name it. Probeer hetgeen dat jouw dag extra speciaal maakt op te schrijven; hierdoor is de kans veel groter dat je het ook daadwerkelijk gaat doen.

Stap 4. Yes, nu is het tijd voor het leukste gedeelte. Maak een lekker, vullend ontbijtje voor jezelf. Zet een kop thee (nog beter: warm water met citroensap, hashtag so Rens Kroes), maak een groene smoothie of havermout met toppings. Als je dan lekker aan tafel zit, helemaal zen en gelukkig met je ontbijtje, dán haal je je telefoon van vliegtuigmodus. Lekker andermans morning routines ochtendritueeltjes bekijken op Instagram, i love it.

Processed with VSCO with f2 preset
Voor de oplettende kijker: niet íedere ochtend gaat er chocola over m’n havermout… 

But…why!?

Dat hele ochtendritueel duurt bij elkaar zo’n 45 minuten. De vraag is natuurlijk; waarom dan? Om een ochtendritueel van 45 minuten te voltooien, moet je ook 45 minuten eerder opstaan. Dat is al een uitdaging op zich, vooral met deze donkere dagen en koude temperaturen. Het idee van een ochtendritueel is dat je tijd voor jezelf neemt, voordat je begint aan een drukke dag vol prikkels, verwachtingen, to do’s en tegenslagen. Vooral ’s ochtends vroeg zal je niet of nauwelijks gestoord worden (hallo, vliegtuigmodus!), iets wat de rest van de dag onmogelijk is. Die extra tijd ’s ochtends kan je indelen zoals jij wilt en met dingen waar jij behoefte aan hebt. Je kan meer uit je dag halen als je eerder opstapt én begint de dag met meer energie. What’s not to like. Als je mijn evangelie nog niet overtuigend genoeg vindt, kan je altijd boeken lezen zoals The Miracle Morning, Eat that Frog of What the most succesful people do before breakfast.

En natuurlijk hoef je bovenstaand stappenplan helemaal niet te volgen. Andere dingen die zouden zorgen voor een kickstart-ochtend zijn sporten, wandelen, koud douchen (brrr) of beginnen met je moeilijkste to-do van de dag.

En ja, ook ik blijf wel eens veel te lang in mijn bed liggen. Helaas. Alle tips zijn welkom! Succes & liefs, Lieke

* Nu ik deze blogpost afschrijf is het alwéér 6 dagen later. Let’s go.

2 gedachten over “Stoflagen en ochtendrituelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s