Over minimalisme en meer (oh nee, juist minder dus)

Toen ik voor twee maanden al m’n spullen in een backpack moest proppen. #minimalism.

Maandagmiddag half 4 en mijn to do-list, waar ik het hele weekend enorm tegenop keek, is eigenlijk al af. Soort van. Ik ben totaal niet in staat om daar van te genieten, maar val weer in één van de millennial-valkuilen: totaal niet van je vrije tijd kunnen genieten, omdat we echt álles gedaan moeten hebben voordat we zonder ons schuldig te voelen even mogen niksen. Uiteindelijk belandde ik gelukkig wel op de bank, inclusief thee, chippies en een schuldgevoel. Het zij zo.

Minimalism, de documentaire

Om toch nog iets ‘goeds’ te doen, besloot ik een documentaire te kijken die ik al heel lang wilde zien: Minimalism. In deze documentaire komen Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus, schrijvers van het gelijknamige boek, aan het woord samen met een hele boel andere inspirerende mensen. Die documentaire moeten jullie allemaal vooral lekker gaan kijken op Netflix (het liefst met thee en chippies, maar zonder schuldgevoel). Toch wilde ik er nog iets over kwijt.

‘Love people and use things, because the opposite never works.’ – uit: Minimalism

Ik ben goed in spullen weggooien en heb geen koopdrang, maar mezelf een minimalist noemen… mwah. Bij lange na niet. Toch vind ik de feitjes die in Minimalism genoemd worden confronterend en zorgelijk: de afgelopen jaren geven huishoudens véél meer geld uit huishoudelijke spullen, er zijn duizenden kubieke meters ter wereld bezet door opslagruimte, etcetera. Kort gezegd: door onze hebzucht, koopt iedereen te veel spullen en dat is een van de (vele) redenen waarom de aarde gered moet worden #innerhippieiscomingout. De boodschap van minimalisme is duidelijk: besteed meer tijd aan belangrijke dingen en minder tijd en geld aan dingen die je niet nodig hebt.

Processed with VSCO with f2 preset

Alle beetjes helpen

Soms raak ik het overzicht een beetje kwijt in al mijn (halfslachtige) pogingen om beter, duurzamer en groener te leven. Ik probeer zo veel mogelijk vegan te eten, ik koop minder kleding, ik neem m’n eigen theebeker mee, you name it. En dan zijn er alsnog een heleboel dingen die ik beter zou kunnen doen. Als ik mijn ecologische voetafdruktest heel optimistisch en groen invul, is mijn voetafdruk alsnog 3,23 hectare. Dat betekent dat er 1,8 aardbollen nodig zijn, als iedereen zou leven zoals ik. Wat nou groene idealen. (Moet je doen trouwens, die voetafdruktest! Misschien een beetje confronterend, maar er wordt wel duidelijk op een rijtje gezet wat allemaal van invloed kan zijn op het milieu! Klik hierrrr.)

Gelukkig lees ik nu het fantastische boek Mindgym van Wouter de Jong, waarin continue het principe ‘alle beetjes helpen’ wordt verkozen boven ‘een druppel op een gloeiende plaat’. En zo is het maar net! Daarom maakte ik een lijstje van kleine dingen die we kunnen doen om een beetje minimalistischer (?) te leven. Minder spullen kopen en daarmee de wereld redden. Best makkelijk toch…? Komt ‘ie:

  • Minder. Kleding. Kopen. Als je graag en vaak shopt, stimuleer je de fast fashion-industrie enorm. Ik had ook weinig idee wat dit concreet inhoudt, totdat ik de documentaire (komt ze weer, met haar documentaires) The True Cost keek. Ik zeg dit vaker, maar echt: Mind. Is. Blown. Om maar even iets te noemen: elke 30 minuten pleegt één boer, werkzaam in de Afrikaanse katoenindustrie, zelfmoord vanwege de enorme gevolgen van pesticiden en bizar slechte werkomstandigheden. Of het verhaal van een 23-jarige vrouw uit Bangladesh, die geslagen en geschopt werd toen zij en haar collega’s in opstand kwamen tegen de arbeidsomstandigheden. Of het verhaal van de Rana Plaza-ramp. Ja, het is niet niks met de kleding-industrie. Nu is dit geen pleidooi om nooit meer nieuwe kleding te kopen, maar wel om misschien ietsje beter na te denken. Of een keertje duurzame/eerlijke/fair fashion te kopen. Voor inspiratie op het gebied van conscious fashion, moet je op When Sara Smiles zijn.
  • Naast kleding, hebben we thuis enorm veel boeken. Boeken die je nog ‘moet’ lezen, boeken die je hebt gelezen en boeken waar je nog nooit naar omkeek. Ik koop graaaaag nieuwe boeken, dus tips om minder boeken te kopen heb ik niet. Naja, je kan natuurlijk een E-reader kopen, schijnt helemaal de shit te zijn. Maar die boeken die je al gelezen hebt: breng ze naar de tweedehandswinkel, het antiquariaat of geef ze weg. Ruilen met vriendinnen kan natuurlijk ook. Wie komt er met mij een boekenruilmiddag doen? Heb nog wel een stuk of twintig gelezen zelfhulpboeken liggen… 😉
  • Als je jarig bent/gaat trouwen/een kind krijgt/een promotie hebt of om een andere reden cadeautjes krijgt, maak dan een ‘praktische’ verlanglijst. Ik ben binnenkort jarig en word vierkant uitgelachen door mijn familie omdat ik ‘een menstruatiecup’ en ‘uitwasbare wattenschijfjes’ op mijn verlanglijstje schreef (haha), maar het is wel handig. En leuk. Hierdoor krijg je alleen cadeautjes die je écht gaat gebruiken en graag wilt hebben. Win win. Natuurlijk is het beter om helemaal geen cadeautjes te vragen, maar het leven moet ook nog een beetje leuk blijven hè.

Dat laatste is nog een dingetje an sich. In alle pogingen om zo zen en duurzaam mogelijk door het leven te gaan, kan het nonchalante, relaxte plezier soms op de achtergrond geraken. Omdat je je alles aantrekt. Soms moet iedereen ook gewoon lekker onbezorgd kunnen chillen op de bank. Met zo’n documentaire dus, en zonder schuldgevoel. #Balanceiskey.

Liefs, Lieke

Processed with VSCO with f2 preset

Een gedachte over “Over minimalisme en meer (oh nee, juist minder dus)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s