Als ik later groot ben, maak ik keuzes

Processed with VSCO with f2 preset

 

“Ik heb dus echt een Mega Grote Passie voor het strafrecht, en ik wil al officier van justitie worden sinds ik 3 maanden oud ben.” – iedere rechtenstudent op een willekeurig kantoorbezoek op de Zuidas.

Ohhhh, wat zou ik willen dat ik dat kon zeggen. Dat ik een Passie heb voor een bepaald rechtsgebied. Of dat ik überhaupt een Passie heb. Nu wil ik niet overkomen als iemand wiens leven hem overkomt, verre van. Ik heb gewoon geen Passie: ik voel me aangetrokken tot wel twintig verschillende beroepen, heb honderd hobby’s (die ik enthousiast oppak en dan weer vergeet (borduren bijvoorbeeld #beenthere)) en ik vind bijna alles leuk. Maar officier van justitie worden, mwah.

Keuze te over

Ik denk dat ik niet de enige student ben die nog niet (precies) weet wat ‘ie na zijn of haar studie wil ‘worden’. Natuurlijk, als ik deze rechtenstudie ooit afrond ben ik in principe jurist, en als je geneeskunde studeert word je meestal arts. Maar, wat wil je nou echt?

Dat wij dat allemaal nog niet weten, is makkelijk te verklaren. De keuze tussen verschillende studies is de afgelopen jaren enorm toegenomen: waar onze opa’s en oma’s – als zij al de kans kregen om te studeren – destijds konden kiezen uit tien studies, zijn er op dit moment meer dan 400 universitaire bacheloropleidingen en 200 hbo-bachelors in Nederland. Als je dat keuze-aanbod nog niet groot genoeg vindt, kan je daarna kiezen uit 951 wo-masters. Ja, echt. Probeer jij als eindexamenkandidaat maar eens de goede bachelor te kiezen en niet meer te twijfelen aan die keuze. En vervolgens een goede master te kiezen. En goede vakken in je minor, een land om een halfjaar in het buitenland te studeren (duh, 2018), een vereniging of een bestuursfunctie… Kortom: keuze te over.

Kiezen uit te veel opties werkt demotiverend. Het maken van een keuze kost meer energie, omdat je zo veel opties tegen elkaar moet afwegen. Ook maakt een groei van opties het maken van een foute keuze waarschijnlijker: er waren zoveel andere mogelijkheden die misschien beter waren geweest…help.

Het leenstelsel zorgt ervoor dat studenten niet meer oneindig lang over hun studie kunnen doen. Daarnaast gaan we tegenwoordig later met pensioen. Do the math, dit betekent dat mensen die nú studeren een langere carrière tegemoet gaan. En dat is maar goed ook! In de huidige maatschappij is het hartstikke normaal om meerdere carrières te hebben, in plaats van veertig jaar bij dezelfde werkgever te werken. Dat je nog niet weet wat je precies wil worden, is juist handig!

Processed with VSCO with f2 preset

Wat wil je nou eigenlijk echt? Geen antwoord hebben op die vraag is dus niet erg. Het maakt niet uit welke omweg je neemt, of ‘welk pad je bewandelt’ (op weg naar je innerlijke ik, uiteraard), uiteindelijk kom je vast ergens waar je wil zijn. En als je nog niet weet wélk pad je dan precies wil gaan bewandelen, kies dan tijdens je studententijd vooral veel zijpaadjes. Neem een bijbaan, ga in een bestuur/commissie/clubje, kijk eens of je vrijwilligerswerk kan doen of oriënteer je op een tijdje in het buitenland studeren. Dit is overigens geen pleidooi om een zo goed mogelijk cv op te bouwen met 8 nevenactiviteiten en 26 bestuursfuncties. Dat is allemaal hartstikke vermoeiend. Kies een zijpaadje dat je interessant lijkt en blijf om je heen kijken *speaks to self*. Anders heb je straks een top cv, maar raak je hartstikke overspannen en heb je nog steeds geen idee wat je nou eigenlijk echt wil.

Processed with VSCO with g3 preset

Laat mij maar een ontbijtzaak beginnen

Een beetje gekscherend roep ik altijd: ‘maar ik ga later toch een ontbijtzaakje beginnen!!’ Zo’n leuk plekje ergens in een hippe stad, met overal planten (#urbanjungle) en acai bowls op de menukaart. Maar het moet wel een mindful ontbijtzaakje worden, dus als we de tafels opzij schuiven kunnen huismoekes samen met mij koffie’s drinken op yogamatjes en mijmeren over het leven. Life goals achieved. Maarja, beetje zonde als 18-jarige met een propedeuse op zak (ja ja!)… Als ik mijn studie niet wil afmaken, kan ik altijd nog een andere studie beginnen, toch? Maar, welke dan? Want, wat wil ik nou echt…

Als ik later groot ben, komen jullie dan bij me ontbijten? Dan zorg ik dat er op de menukaart ook genoeg keuze is. 😉

Liefs, Lieke

Een gedachte over “Als ik later groot ben, maak ik keuzes

  1. Hoi Lieke,
    Als het zover is met je ontbijtzaakje kom ik graag langs met Laurien! Wij doen altijd erg lang over kiezen, dus maak het menu niet te uitgebreid 😉 Ik dacht trouwens laatst nog aan jou toen ik in Krakau in een vegetarisch restaurant at (top choice volgens lonely planet). Leuke blog van je!
    Liefs, Saskia

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s