Dit moet een zondag zijn

Processed with VSCO with f2 preset

“Doe de gordijnen open, voel de zon in je ogen
Schijnen, blingen, de vogeltjes zingen
Het leven dat zit vol met van die schitterende dingen.” – liedje

Zondag-projecttje

Ik hou van rituelen en projecttjes. Natuurlijk, als ik me te erg vasthoud aan rituelen dan krijg ik daar weer stress van (want er is altijd wel iets wat roet in het ritueel gooit!), maar een beetje herhaling en vastigheid vind ik top. Afgelopen maart begon ik een soort zondag-projecttje, en dat was fijn. Na 5 à 6 weken was ik mijn zondag-project alweer vergeten om enthousiast door te gaan met een volgend project. Desalniettemin is dit een pleidooi voor project-ditmoetweleenzondagzijn.

Ik heb een hekel aan het motto ‘work hard, play harder’, maar er zit wel wijsheid in. Want ik work hard. Een voltijd studie inclusief reistijd, twee keer per week werken, vriendinnen, vriendje, familie, sport, oppassen, hobby’s, enzo. En zo heeft iedere student tegenwoordig een agenda vol extracurriculaire activiteiten, sociale verplichtingen en afspraken. Generatie Y (wij dus, iedereen geboren tussen 1985 en 2000) heeft een hoop ballen in de lucht te houden. Daarom denk ik dat het mega belangrijk is om bewust tijd te maken voor leuke dingen doen. Of helemaal niks doen. Zodat het voor jou precies als een zondag voelt.*

Processed with VSCO with f2 preset

Selfcare Sunday

Zoals gezegd, is het belangrijk om af en toe bewust stil te staan in deze overvolle wereld. Dit kan via mediteren, maar er zijn ook andere mogelijkheden voor deze bewustwording. Onder het motto ‘Selfcare Sunday’, het zondag-project dus, maak je op een zondag tijd vrij. Dit kan tijd zijn voor dingen, plannen of mensen die jou gelukkig maken. Het kan van alles zijn: uitgebreid vlogs kijken, koffie drinken in de stad, een wandeling maken in de natuur of iets bakken.

Als je denkt dat je helemaal geen tijd hebt voor zo’n zondag, heb je het waarschijnlijk extra nodig. Dit soort momentjes zorgen ervoor dat jezelf beter leert kennen en in kunt zien waar jij behoefte aan hebt als je wél een keertje tijd hebt (gemaakt). Het kan ook helpen om een lijstje te maken van dingen die je graag zou willen doen als je meer tijd hebt. Deze plannen kan je dan op een ditmoeteenzondagzijn-zondag daadwerkelijk ten uitvoer brengen! Als je een lijstje opstelt, kan je dit ook af en toe scannen om te checken hoe je zulke kleine activiteiten kan integreren in je dagelijkse leven. Het doel van je lijstje is een hoop inspirerende ideeën opstellen, die kunnen helpen om een meer gebalanceerd en leuker leven te krijgen.

Een paar ideeën:

  • Naar een museum gaan in een andere stad (jeej voor gratis studenten-ov! Maak hier gebruik van. In het museum gebruik je natuurlijk je CJP-pas, culturele student die je bent.)
  • Een terras uitzoeken in de zon en lekker een keertje wél nacho’s bestellen, ook al heb je daar natuurlijk eigenlijk helemaal geen geld voor.
  • Naar de boekenwinkel wandelen met je favoriete muziek of podcast door een koptelefoon en jezelf trakteren op een inspirerend boek. Dit soort dingen ondernemen in je eentje is niet stom/saai/suf, maar juist heel belangrijk. En fijn.
  • Iets lekkers kopen op de markt of in een bijzondere winkel, een hele pot thee zetten en met dekentjes op de bank samen een serie of film kijken. En je dan vooral níet schuldig voelen…

Processed with VSCO with f2 preset

Schuldgevoel

Dat laatste is nogal een heikel punt (geweest) bij mij. Dat ik dan tijd maakte om een zondag niks te doen, en me vervolgens de hele tijd schuldig voelde over het verspillen van mijn tijd. Probeer dit los te laten! Je hersenen zijn een grote spier, die letterlijk oververmoeid kan raken. Net zoals je niet 7 dagen achter elkaar dezelfde spiergroep zou trainen, zou je dus eigenlijk niet 7 dagen achter elkaar je hersenen aan de bak moeten zetten. Als je uitgerust, opgeladen en voldaan een nieuwe week in gaat na je ditmoeteenzondagzijn-zondag, is je maandag 100% fijner.

De ene dag ben ik van de enorme to do-lijstjes en studeer ik me helemaal suf, de andere dag weer totaal niet. Als ik op een weekenddag niet studeer of niks ‘belangrijks’ doe, voelt het soms alsof ik niet aan de norm voldoe, en dan voel ik me lui of schuldig. Of als ik op vrijdagavond om 22:00 ga slapen, voel ik me suf: alsof ik alleen maar in m’n comfort zone wil blijven. Maar niks doen is oké. En op z’n tijd in je comfort zone zitten is ook oké. Echt.

Doe op zondag dingen die jíj belangrijk vindt en waar je energie van krijgt. You can’t pour from an empty cup. Take care of yourself first. 

Processed with VSCO with f2 preset

Zondag 30 september 2018

Ik werd wakker na een nacht van bijna 11 uur (laf it) en bleef in bed tot half 9 (als je mij kent weet je dat dit echt een recordtijd is qua uitslapen). Ik hoefde niet te werken en niet meeega per se te studeren, en toch voelde ik me gehaast en onrustig. Om 10 uur ’s ochtends pakte ik gehaast m’n studiespullen erbij en ineens was ik rond 1 uur al ‘klaar’. En het was mega lekker weer. En zondag. Ik herinnerde me dat dit een zondag moest zijn en deed weer een zondag-projecttje. Nu is het nog steeds zondag, ik heb alles gedaan wat ik wilde doen en voel me alles behalve gehaast en onrustig.

Ik ben buiten geweest én ik heb hardgelopen in het herfstzonnetje. Hardlopen is niet per se mijn favoriete hobby, maar sporten vind ik wel belangrijk en ik zag mooie bloemetjes én ademde frisse buitenlucht. Ik ging ik bad met een goede podcast en smeerde m’n voeten in met voetencrème (ook dat is selfcare). Daarna ging ik zoals vanouds met mijn vader boodschappen doen in de stad en kookte ik vegan courgette lasagne (mhhh!). Ohja, en ik bakte een bananenbrood. En omdat ik de beroerdste niet ben, staat hieronder het receptje… Ga maar lekker bakken. Op een zondag uiteraard.

Fijne dag. Liefs, Lieke!

Schermafbeelding 2018-09-30 om 21.11.34

* Dit hoeft natuurlijk niet per se op een zondag. Juist in je studententijd begint het weekend soms al op dinsdag, ben je ineens een hele week vrij of zit je juist lekker je hele zondag in de UB.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s