Mediteren kun je studeren

‘Meditation is as if your mind spends most of its time hanging out at a loud bar (your brain), where everyone’s screaming and yelling and singing at the top of their drunken lungs. Meditation shuts down the bar, rolls everyone out the door, and allows your higher self to commune with the Universe so they can acutally hear each other.’ (op p. 230 van You are a badass at making money van Jen Sincero)

image00004.jpeg

En zo is het maar net. Anno 2018 is mediteren helemaal niet meer voor geitenwollensokken-types, maar voor iedereen: dus ook voor studenten! Ik kwam afgelopen najaar voor het eerst in aanraking met meditatie. In de winter mediteerde ik soms 5 à 10 minuten, maar sinds ik terug ben van zomervakantie ben ik hooked. Ik mediteer nu (bijna) iedere ochtend minimaal 10 minuten en dit is voor mij echt de fijnste manier om mijn dag te beginnen. Meditatie kan je energie geven en motiveren, maar ook doen stilstaan en gronden. Of zoals ik laatst op Instagram voorbij zag komen: each and every intentional breath helps.

Wat is meditatie?

Disclaimer vooraf: ik ben geen mindfulnesscoach/psycholoog/yogi/meditatie-meester, etc. Mijn ‘kennis’ is dus meer een persoonlijke ervaring, gebaseerd op internet, meditatie-apps en enkele boeken. 🙂
Meditatie is bewust ademhalen, aanwezig zijn in het moment en niet oordelen. Er zijn tientallen verschillende vormen en oefeningen, waarvan de bekendste oefeningen zich richten op de ademhaling. Tijdens het mediteren hoef je niet ‘nergens aan te denken’: dit is niet de intentie van de oefening en waarschijnlijk ook onmogelijk. Als je gedachten afdwalen tijdens een oefening, accepteer dit dan met een glimlach en breng je aandacht terug. Een groot deel van mediteren is het verbeteren van je concentratievermogen. Ook dit is niet per se de intentie van mediteren, maar naarmate je vaker gaat zitten zal je concentratievermogen toenemen.

Processed with VSCO with f2 preset

Hoe dan? Je ademhaling vinden

Als je eenmaal overtuigd bent dat je wilt (niet: moet!) mediteren, ga dan rustig zitten. Op een stoel, of op de grond in kleermakerszit, met een rechte rug en gesloten ogen. Vind je ademhaling door op te merken waar je deze het sterkst voelt. Dit kan bijvoorbeeld bij je neus zijn, in je longen of diep in je buik. Merk simpelweg je ademhaling op en maak je geen zorgen als je gedachten afdwalen. Soms kan het fijn zijn om je schouders, nek en kaak bewust te ontspannen, soms zit je liever helemaal stil. Je kunt ook deze ademhalingsoefening doen: adem in totdat je longen vol zitten met lucht, pauzeer, en adem dan lang en langzaam uit, alsof je een ballon opblaast. Na 5 à 10 ademhalingen ga je terug naar je ‘normale’, ongeforceerde ademhaling.

image00003

Maar… hoe dan?

Als dit te weinig houvast biedt of je te vaag in de oren klinkt: geen paniek. Er zijn namelijk honderden apps die je helpen bij het mediteren. Hoewel echte meditatie-guru’s dit vast afkeuren, vind ik het heel fijn om een app te gebruik en mediteer bijna nooit zonder. Dit zijn mijn vier favoriete meditatie-apps:

– VGZ Mindfulness coach. Deze gratis, Nederlandse app helpt je mindful te worden. Je kunt een programma van 5 weken volgen, een oefening voor je laten uitkiezen op basis van tijd, locatie en doel of zelf door de lijst van oefeningen scrollen om er eentje uit te kiezen. De VGZ-app heeft 45 aparte oefeningen, variërend van 3 tot 36 minuten. Als je nuchter van aanleg bent en net begint met mediteren, is deze app een mega aanrader. De stem is rustig en de oefeningen zijn niet of nauwelijks zweverig.
Voordelen: gratis, Nederlands, geen internet nodig om de oefeningen te doen.
Nadelen: saaie vormgeving en je persoonlijke vooruitgang wordt niet bijgehouden.

– Oak. Oak is een gratis app, met als einddoel om zelfstandig (‘unguided’) te kunnen mediteren. Je kan kiezen tussen twee soorten begeleide meditaties voor overdag en eentje voor ’s avonds (die laatste is echt een MEGA aanrader! #slapenalseenbaby). Als je liever zelfstandig wilt mediteren kun je de ‘unguided practice’ kiezen, waarbij je zelf de achtergrondgeluiden, duur en stem kunt uitzoeken. Naast mediteren zijn er ook drie ademhalingsoefeningen, als je geen tijd hebt om echt te gaan zitten.
Voordelen: gratis, geen internet nodig om de oefeningen te doen, top vormgeving en badges die je verdient naarmate je vaker mediteert.
Nadelen: heel weinig verschillende oefeningen.

– Headspace. Headspace is de Rolls Royce onder de meditatie-apps en voor een goede reden. Er zijn talloze verschillende oefeningen, die vormgeving is top en Andy neemt je met een rustige stem mee door de oefeningen. De vormgeving lijkt misschien niet relevant voor een meditatie-app, maar bij Headspace werkt de vormgeving wel degelijk motiverend. Waarom ik toch geen Headspace meer gebruik? Na 10 dagen moet je er geld voor betalen… Helaas. Wel kun je voor 15 euro per maand een combinatie abonnement van Spotify Premium en Headspace krijgen: goeie deal, maar alsnog niet gratis.
Voordelen: alles.
Nadelen: de app kost geld, en niet zo’n beetje ook.

Insight timer. Ik gebruik de app pas vier dagen, dus misschien is deze aanbeveling een beetje voorbarig. Maar tot nu toe lijkt Insight Timer echt een pareltje. De app kent veel verschillende oefeningen, heeft een fijne vormgeving en je persoonlijke vooruitgang wordt bijgehouden. Ik volg nu een course genaamd ‘Learn how to meditate in seven days’ en deze vind ik heel fijn. Als ik één app mocht aanraden, is het Insight Timer!! Echt. Nu. Downloaden.
Voordelen: gratis, veel (!) verschillende oefeningen, mogelijkheid tot unguided mediteren, veel keuzeopties en fijne vormgeving.
Nadelen: je hebt internet nodig om de app te gebruiken.

image00002

En hoe nu verder?

Hopelijk heb ik je nieuwsgierig gemaakt naar de vele voordelen van mediteren. Ik benadruk het nog maar een keertje: mediteren is hét hulpmiddel voor stress, overprikkeld zijn en paniek. Via meditatie kun je meer in het moment leven, bewust stilstaan en ademhalen.

Zoals vaak wordt gezegd: het is niet moeilijk om te mediteren, het is moeilijk om mediteren vol te houden. Als je graag regelmatig wilt mediteren, maak er dan een gewoonte van! Kies een dagelijks moment, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg en juist voordat je naar bed gaat. Mediteer niet te lang als je net begint, 5 minuten kunnen voldoende zijn. Daarnaast kan het handig om een gewijde plek te kiezen, bijvoorbeeld op een vaste stoel of in een opgeruimde slaapkamer. Als je aan het begin moeite hebt om je gedachten bij mediteren te houden, stel je oordeel dan uit! Herinner je intentie, waarom ben je ook alweer begonnen met mediteren?

En onthoud, each and every intentional breath helps!

Ga jij nu mediteren? Of één van deze apps downloaden? Liefs, Lieke

Ps: technische mededeling! Mocht je denken ‘hey deze site ziet er ietsje anders uit!’ (ik denk het niet, maar toch), dat klopt! Ik ben overgestapt naar WordPress, waardoor ook de domeinnaam veranderd is. Voordat is de link http://www.themindfulstudent.blog !  Je kunt nu ook reacties achterlaten, dat zou ik heel leuk vinden. 🙂

2 gedachten over “Mediteren kun je studeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s