Groen doen op een studentenbudget #1: overstappen naar een groene bank

Groen doen op een studentenbudget!

Vegan eerlijke duurzame biologisch dynamische beautyproducten, afbreekbare gerecyclede kleding… Instagram staat er vol mee. Als ik miljonair zou zijn, zou ik het wel weten: alleen nog maar dát en boodschappen bij de EkoPlaza, want dan maakt het niet uit dat je 8 euro afrekent voor een pak havermelk. Toch denk ik dat het op een minimum-budget (aka studentlife!) ook heel makkelijk is om een steentje bij te dragen.

In deze (hopelijk terugkerende) ‘rubriek’ gaat het over iets groens doen op een studentenbudget: overstappen naar een groene bank. Als je nu gelijk wilt wegklikken, omdat je denkt a) help ik wil m’n financiële situatie niet onder ogen zien, of b) help veel te ingewikkeld: niet doen! Ik ben net een week overgestapt en op mijn gloednieuwe rekening staat welgesteld 9 euro (jeeeej!). Daarnaast kan ik niet eens online foto’s bestellen bij de HEMA, maar overstappen naar een nieuwe bank is me prima gelukt. Geen excuus meer dus! 😉

Wat is een groene bank?

Bij welke bank je ook zit, jouw bank gebruikt jouw spaargeld om te investeren in bedrijven. Helaas zijn deze bedrijven niet altijd groene start-ups ofzo, maar bedrijven die bijvoorbeeld bijdragen aan kinderarbeid, dierenleed of vuile energie. Ja… Op de Eerlijke Geldwijzer kan je de scores bekijken voor het investeringsgebied van de acht grootste banken in Nederland. De banken worden op uiteenlopende gebieden vergeleken: denk aan bonussen, corruptie en arbeidsrechten, maar ook klimaatverandering, mensenrechten en gezondheid.

De banken die eruit springen op de gebieden die ik belangrijk vind zijn Triodos, ASN en Bunq. Als je graag iets duurzamer wilt leven, kies dan een bank die bij deze idealen past. Ik heb uiteindelijk voor Triodos gekozen, omdat zij alleen organisaties financiëren die een positieve impact hebben op de wereld. Hun geld wordt dus deel gebruikt om bij te dragen aan positieve maatschappelijke en culturele veranderingen. Om deze blogpost een beetje beknopt te houden, kan je hier verder lezen over de missie van Triodos.

Maar… hoe werkt dat dan?

Zoals ik hierboven al illustreerde: no need to stress. Overstappen naar een nieuwe bank is uiteraard meer moeite dan niks doen en bij je oude bank blijven, maar voor niks komt de zon op! 😉 Nadat je (via de Eerlijke Geldwijzer) hebt uitgezocht welke bank bij jou past, kan je via de site een rekening aanvragen. Bij Triodos kreeg ik een brief thuis, met een duidelijk stappenplan en de vraag naar mijn handtekening en een kopie van m’n ID. Vervolgens krijg je apart je pinpas, pincode, identifier en de code voor de identifier binnen. Even zonde van het papier die vier aparte zendingen, maar dit is uiteraard voor de veiligheid. Voordat je alle zendingen binnen hebt, gaan er ongeveer 3 weken voorbij. Vul bij het aanvragen van je nieuwe rekening ook het overstapservice-formulier in, dan hoef je er niet zelf voor te zorgen dat je af- en bijschrijvingen voortaan via je nieuwe rekening gaan. Kortom: easy does it.

De eerste week bij Triodos is top bevallen: je krijgt een groene pinpas (met achterop de tekst ‘volg je hart, gebruik je hoofd’, oeh yeah), de app is makkelijk in gebruik en ik word niet overspoeld met reclamebrieven of -mails. Niks te klagen!

Let op!

In mijn enthousiasme kan ik nogal impulsief zijn, zo ook met deze overstap naar Triodos. Bij het opzeggen van mijn oude rekening, kreeg ik een melding dat het tot drie weken kon duren voordat mijn geld op mijn nieuwe rekening stond. Pas later drong tot me door dat ik slechts 10 euro op mijn nieuwe rekening had gezet. Mijn oude pinpas werkte al niet meer en ik kon ook niet meer Internet Bankieren… Oepsie. Het kwam uiteindelijk allemaal goed (zoals altijd!), maar echt handig was ’t niet. Maak dus genoeg geld over voor ongeveer 3 weken om de tijd tussen je twee bankrekeningen te overbruggen. Laatste tip: als je gebruik maakt van een app als Tikkie, zorg dan dat je zelf even je nieuwe rekeningnummer in de app zet!

Ga jíj nu nadenken over een groene bank? Liefs, Lieke

Een gedachte over “Groen doen op een studentenbudget #1: overstappen naar een groene bank

  1. Holy moly, hier moet ik wat mee doen. Staat al heel lang op mijn lijstje, maar ik schuif het steeds voor me uit? Ik zit bij Rabobank, en volgens mij kan je niet bij een vreselijkere (?) bank zitten.. Thanks voor dit artikel Liek, heb ik echt wat aan. Mocht je trouwens een keertje hulp nodig hebben bij WordPress enzo wil ik er graag een keertje voor gaan zitten in de Barn (: Liefs!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s