5x mijn favoriete zelfhulpboeken

8c725838b0

Nu het nieuwe studiejaar weer is aangebroken, moet ik best wennen aan de grote hoeveelheid voorgeschreven literatuur. Als je rechten studeert, is 150 pagina’s lezen voor één werkgroep geen uitzondering… Des te belangrijker om af en toe zelf tijd te maken om een boek op te pakken. Lezen werkt ontspannend en het lezen van zelfhulpboeken, vooral ’s ochtends, vind ik mega inspirerend. Ik heb al een paar keer de vraag gekregen of ik nog tips heb voor nieuwe titels, dus bij deze: mijn vijf favoriete zelfhulpboeken!

1. Generatie Ei van Rosa Surachno

Generatie Ei is het eerste zelfhulpboek dat ik las, alweer bijna een jaar geleden. Fanatieke leerling als ik ben ging ik aan de slag met post-its, markeerstiften en vouwtjes, waardoor er veel van dit boek is blijven hangen. Rosa combineert haar persoonlijke verhaal met wetenschappelijke onderbouwing én humor, waardoor het makkelijk wegleest. Ze vertelt dat ze door haar (te) drukke leven overspannen raakte, totdat ze zelfs niet meer in staat was om voor zichzelf boodschappen te doen. Dit eerlijke verhaal is ook een aanrader als je niet zo graag/vaak boeken leest, omdat het slechts 200 pagina’s telt. Zoals ik destijds op mijn Instagram al schreef; ‘een aanrader voor letterlijk iedereen geboren tussen 1985 en 2000!’

‘Tijdens de lezing werd het duidelijk dat het niet uitmaakt hoeveel vrije tijd we hebben, maar in welke hoedanigheid we ons ook daadwerkelijk vrij voelen. Het bijzondere van mijn generatie is dat we echt álles gedaan moeten hebben voordat we zonder ons schuldig te voelen eens even lekker mogen Netflixen.’ – Rosa Surachno in Generatie Ei

2. Het millenial manifest van Aik Kramer, Emma Westermann en Thijs Launspach

Het millenial manifest kreeg ik toevallig getipt via Facebook, hoe leuk! Het boek is geschreven door een psycholoog, een documentairemaker en een jongerencoach en misschien is dat wel dé succesformule. De auteurs schrijven om beurten een hoofdstuk, waarin persoonlijke levenslessen worden onderbouwd met theorie van psychiater Anne Terruwe. Zo is er een hoofdstuk over ‘fuck beroemdheid’ en ‘de levenslessen die ik leerde als skater’. ‘Zorg dat je stress de baas blijft’, zeggen de schrijvers, ‘hiervoor is echter wel meer nodig dan het drinken van ontspanningsthee.’ Als je het boek uit hebt en nog meer wilt weten, kan je hier podcasts van de schrijvers luisteren!

3. Zeik niet zo van Anouk Kemper, Suzette Hermsen en Lianne Marije Sanders

Hi-la-risch, maar echt. Ik las dit boek afgelopen winter toen ik boos was op ongeveer de hele wereld, en zelfs ik moest lachen. De schrijfsters gaan in op luchtige onderwerpen, zoals tinderdates, zweetsnorren en samenwoonproblemen. Misschien niet het meest wetenschappelijk onderbouwde of serieuze boek, maar gewoon heel grappig. Net als Generatie Ei is Zeik niet zo een aanrader als je geen diehard lezer bent. Dus, millenial-meisjes: ren naar de boekenwinkel voor 270 pagina’s lang lachen. Koppie thee erbij, niks meer aan doen.

4. Het Happiness Project van Gretchen Rubins

Rubins woont in New York met een goede baan, een leuke man en twee kinderen. Hoewel dit mij perfect in de oren klinkt, is ze niet gelukkig genoeg. Rubins wil gelukkiger worden, en probeert dit te bereiken door voor zichzelf iedere maand een lijstje op te stellen met doelen en acties om op te focussen. Hoewel je je natuurlijk kunt afvragen hoe mindful streven naar geluk nu eigenlijk is, is dit een goed boek. De lijstjes helpen je realiseren dat een beetje #selfcare nooit kwaad kan: zo neemt Rubins zich voor om vaker te sporten en altijd een warm vest mee te nemen. Ook snijdt het boek iets serieuze onderwerpen aan zoals geld, relatieproblemen en carrière. Het nadeel is dat het iets meer gericht is op oudere vrouwen (in een huwelijk met kinderen) in plaats van studenten.

‘Als ik merk dat ik me te veel concentreer op het verwachte geluk in de toekomst nadat ik een bepaald doel heb bereikt, herinner ik mezelf eraan om te genieten van het nu. Als ik niet van het heden kan genieten, hoef ik ook niet te rekenen op het geluk dat me in de toekomst te wachten zal staan (of niet).’ – Gretchen Rubins in Het Happiness Project

5. Nooit meer te druk van Tony Crabbe

Ik heb ‘m nog niet officieel uit, maar Nooit meer te druk mag natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje. Een beetje late to the party, maar drie weken geleden begon ik ook aan hét zelfhulpboek van de afgelopen tijd. En pfoeh, wat voor boek. Ik ben sowieso graag aan het markeren tijdens het lezen, maar Crabbe lijkt in iedere zin wel iets slims te zeggen. Het eerste deel focust op drukte, time maganement, aandacht en keuzes maken. Het tweede deel focust meer op carrière: hoe onderscheid je jezelf? Echt me-ga interessant. Als ik één boek zou moeten kiezen om aan te raden uit bovenstaande vijf, dan zou het Nooit meer te druk zijn van Tony Crabbe. Gaat dat lezen!!

Genoeg leesvoer dus! Mocht je onlangs een (zelfhulp)boek gelezen hebben, waarvan je denkt ‘dit mag niemand missen!!’, stuur me dan vooral een berichtje op Instagram: vind ik leeeuk! Als je niet zo van de zelfhulpboeken bent (kan ik bijna niet geloven in 2018, maar oké), afgelopen zomer las ik deze twee aanraders:
– Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini over de vrouwenonderdrukking in Afghanistan. Aangrijpend boek, maar heel erg mooi!
– Het ding om je hals van Chimamanda Ngozi Adichie over Amerika en Afrika en over de band tussen mannen, vrouwen, ouders en kinderen.

Veel leesplezier! Liefs, Lieke

Ps: Boeken koop je natuurlijk bij de boekenwinkel, niet online. Hashtag support your local book store, enzo. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s